Architectuuralined Waregem60 Pulsarfotografie Webres

Eigenaars Chris en Anne wilden hun ‘Hof’ renoveren tot een ruime, strak-landelijke woning. Een plek waar vrienden en familie op elk moment welkom zijn en zich ook met de nodige privacy kunnen terugtrekken. Samen met architectenbureau A lined zetten we maar wat graag onze schouders onder dit project.

Het concept van A lined impliceerde vrij drastische veranderingen. De stallen en de schuur werden vervangen door een nieuw bijgebouw plus een uitbreiding van de bestaande woning. Hierbij was van groot belang dat het hart en de ziel van de site, maar ook het karakter van het pand bewaard zou bijven.

Alined Openhuizendagen3 Pulsarfotografie Webres
Architectuuralined Waregem24 Pulsarfotografie Webres

Interactie met de omgeving

Het ontwerp groeide al snel uit tot een eenvoudige volumestudie. De relatie tussen binnen en buiten was vanaf het eerste moment een cruciaal aandachtspunt. Zo creëerden we een samenhangend geheel van zachte, open en warme ruimtes die in interactie gaat met de idyllische omgeving.

Uitbreiding van de bestaande woning

De bestaande woning werd licht gerenoveerd. “De woning was niet zo bijzonder qua bouwstijl waardoor het niet evident was een mooi architecturaal samenhangend geheel te vormen met de nieuwe stukken. Daarnaast is ‘Het Hof’ gelegen in agrarisch gebied, waardoor je gebonden bent aan bepaalde stedenbouwkundige voorschriften en er bijgevolg een extra ontwerp-uitdaging ontstond”. A lined Architecten ging op zoek naar creatieve en visueel doordachte oplossingen.

In het concept worden de volumes van bijgebouw en woning losgekoppeld, maar naar typologie op elkaar afgestemd en in elkaars verlengde geplaatst zodat ze visueel één geheel vormen. De bestaande woning en de uitbreiding staan met elkaar in verbinding door één transparante centrale ruimte, de eetkamer.

De architect vertelt graag over de grote glaspartij van die eetkamer: “Doordat het grote raam naar de koer geen onderverdelingen heeft en het kader bovenaan van binnenuit niet zichtbaar is, vloeien exterieur en interieur in elkaar over. De prachtige landelijke omgeving vormt een dankbare context voor de woning. Deze inkadering bepaalt mee het leven op het Hof. Eten, ontspannen, ontwaken gebeurt steeds omgeven door groen.

Op de mezzanine wordt een heel ruimtelijke relatie met de tuin en de weilanden gecreëerd door de transparante buitenwand langs de vide.
Architectuuralined Waregem51 Pulsarfotografie Webres
Architectuuralined Waregem59 Pulsarfotografie Webres
In het concept worden de volumes van bijgebouw en woning losgekoppeld, maar naar typologie op elkaar afgestemd en in elkaars verlengde geplaatst zodat ze visueel één geheel vormen.
Architectuuralined Waregem83 Pulsarfotografie Webres

De juiste bouwfirma

Chris en Anne stonden erop dat alles vlot en stipt zou verlopen. Hun droomproject moest tot in de puntjes uit- en afgewerkt worden. Een samenwerking tussen Bouw-iD en A lined bleek voor hen dan ook een goede keuze. Op anderhalf jaar tijd werd het volledige project afgewerkt. In dit verhaal was Bouw-iD niet alleen het centraal aanspreekpunt, maar ook de ideale bouwpartner.

Bekijk hier meer beelden
Architectuuralined Waregem21 Pulsarfotografie Webres Vierkant
Architectuuralined Waregem5 Pulsarfotografie Webres