Achter de muren van deze villa ligt de wereld van Eddy François. 70% kunstenaar, 30% architect. Eddy overleed onverwacht in 2014. “Eddy werkte zijn ideeën uit voor dit huis zoals alleen hij dat kon”, vertelt Colette François, de zus van Eddy. Samen met Bouw-iD en architect Guy Claeys bracht zij het werk van haar broer postuum tot voltooiing. Als een eerbetoon aan de schoonheid.

"Het werk van Eddy François flirtte steevast met het technisch onmogelijke", zegt Guy Speltdooren van Bouw-iD. “Zijn creativiteit moest en zou werkelijkheid worden. En die taak legde hij maar al te graag in onze handen. We hadden elkaar echt gevonden. Een paar maand voor Eddy overleed, grapte hij nog dat hij Bouw-iD als een clausule in al z’n contracten zou vermelden."

Ik ervaarde een soort permanente zekerheid doorheen het volledige bouwproces. Bouw-iD was er altijd, ik stond er nooit alleen voor.
DSCF8965
DSCF9066
DSCF9050

Een nieuwe architect

Eerst en vooral was er de zoektocht naar een nieuwe architect. Een emotionele, maar correcte beslissing: “We zochten geen copy-paste van Eddy en kozen zelfs voor een heel ander type architect. Guy Claeys benaderde het project erg technisch en met veel respect. We voelden meteen dat deze architect meer was dan een potentieel verlengstuk van mijn broer.”

“Guy is iemand die goed luistert naar zijn klanten, iets wat mijn broer niet altijd graag deed”, lacht Colette. “Eddy was een zwever, zijn gekke beslissingen konden niet altijd meteen technisch gestaafd worden.” De secure Guy Claeys maakte van deze luxevilla een echt technisch hoogstandje.

Energiezuinige keuzes

Ook het E-peil van deze woning mag gezien worden, mee dankzij zonnepanelen. Door de installatie van een warmtepomp, degelijke dak- en spouwisolatie en een zonneboiler is er bovendien amper energieverlies. We klokken af op E16.

Ook wie energiezuinig of energieneutraal bouwt, wil een mooie woning. Wij verdedigen in elk project de schoonheid.
Monbi L2 A0273
Monbi L2 A0247
“Deze fenomenale woning kan gewoonweg niet verjaren”, vertelt Guy Speltdooren. “Ook in 2050 zal het ontwerp nog steeds modern zijn. Zowel vanbuiten, als binnenin.”
Monbi L2 A0231

De gulden snede

Samen met architect Claeys brachten het concept van een strakke, moderne woning samen met enkele klassieke ingrediënten.

In het ontwerp van de villa ervaart de kijker meteen visuele rust, dankzij de gulden snede die erop werd toegepast. Zowel architect, opdrachtgever en aannemer zijn het erover eens: “Die rust is heel belangrijk in de architectuur. Alles valt en staat met de juiste verhoudingen.”

Om de visuele balans te bewaren, wilde architect Guy een graag een extra tuinmuur plaatsen. Niet helemaal naar de zin van Colette. Na een korte strijd, ging ze de meerwaarde ervan toch inzien. “Mijn broer zou die keuze ook met tegenzin hebben gemaakt, zelfs al wist hij meteen dat het de juiste was.”

Ruimtelijk inzicht

De familie François is geboren met een baksteen in de maag. “Het viel op dat dit niet Colette’s eerste bouwproject was”, Guy complimenteert het ruimtelijke inzicht van de bouwheer. “Bepaalde klanten zijn verrast wanneer hun huis helemaal af is, Colette’s verwachtingen lagen perfect in lijn met de werkelijkheid.”

De laatste maanden was Colette François niet weg te slaan uit haar woning: “Ik was hier bijna elke dag. Schilderen, inrichten, verhuizen, … Bouwen is iets dat ik met Eddy kon delen.” De overleden architect kwam vaak ter sprake: “Guy en ik beleefden dit project graag met Eddy in onze gedachten.”

Dat Eddy François een ongelofelijke man was, staat vast. “Hij was meer dan een architect.” Volgens Guy Speltdooren was Eddy een kunstenaar die heel trots op zijn zus zou zijn geweest.
Monbi L2 A0241
DSCF8987
DSCF8986

“Deze villa bouwen met verschillende aannemers, is volgens mij een onbegonnen zaak.” Colette heeft een heerlijke samenwerking achter de rug met Bouw-iD, de totaalaannemer die haar als bouwheer helemaal ontzorgt. “Het bouwproces was uitdagend”, Colette mocht de expertise met haar eigen ogen aanschouwen. Het team van Bouw-iD liet zich niet kennen.

“De bouwtechnische bagage die onze mensen hebben, vind je nergens anders terug.” Bouw-iD werkt met een projectleider voor ruwbouw en eentje voor de afwerking. “Er komen dagelijks nieuwe technieken op de markt, je kan niet verwachten dat één persoon alles weet.” Bijscholingen zijn voor Bouw-iD geen overbodige luxe.

Monbi L2 A0408

“Wij hebben voor deze villa samengewerkt met aannemers die we goed kenden. Er heerste een interessante dynamiek en iedereen raakte snel op elkaar ingespeeld.” Dat is volgens Guy Speltdooren een grote meerwaarde van een totaalaannemer.

Bouw-iD houdt van verschillende stijlen. Van cottage tot tijdloos en modern: Guy Speltdooren wil vooral mooie dingen bouwen. “Of het nu een grote woning is, of een kleiner project, ik wil de dromen van onze klanten realiseren zoals het hoort. En op dit moment lukt dat aardig.”

“Er is niets mooier dan een onzichtbare dankjewel in de ogen van een bouwheer.”

Architect: Eddy François & Guy Claeys
Fotografie: PongPing Studio en Monbi