Oude glorie vergaat niet. Toch stond deze herenwoning aan de Gentse Sint-Michielskerk al een paar jaar te verkommeren. In 2020 lieten de nieuwe eigenaars het statige pand transformeren tot een ruime, hedendaagse stadswoning. Samen met architecte Miranda De Boeck, zette Bouw-iD zijn tanden in dit razend ambitieuze renovatieproject.

De nieuwe eigenaars waren vastbesloten: het authentieke karakter van deze herenwoning moest en zou bewaard blijven. Architecte Miranda De Boeck was meteen mee in dat verhaal. “Een huis kiezen doe je met je hart. Er is iets dat je overtuigt om de stap te zetten. Bij een renovatie mag net dat niet verloren gaan. En al zeker niet bij een bijzonder pand als dit.”

“Een huis kiezen doe je met je hart. Er is iets dat je overtuigt om de stap te zetten. Bij een renovatie mag net dat niet verloren gaan. En al zeker niet bij een bijzonder pand als dit.”
SHOOT 1498 3566
SHOOT 1498 3390

Terug naar de grandeur van vroeger

Dat de woning niet in opperbeste staat was, is nog voorzichtig uitgedrukt. Het pand werd dan ook ingrijpend gerenoveerd. Dat gebeurde met respect voor de ziel van het huis. Muurschilderingen, brandglaspartijen of sierlijsten: elk authentiek stijlelement werd liefdevol opgeknapt. Vandaag ademt deze exclusieve herenwoning opnieuw de sfeer en grandeur van weleer uit.

SHOOT 1498 3560
“Toch voelt deze woning net heel open aan. Door de met elkaar verbonden ruimtes en de grote glaspartijen, ervaar je een subliem gevoel van vrijheid.”
SHOOT 1498 3601

Een subliem gevoel van vrijheid

Wie aan een herenhuis denkt, verbeeldt zich meteen hoge plafonds met prachtige moulures. “Klopt, maar vaak wordt vergeten dat de ruimtes in een herenhuis eerder klein zijn”, legt de architecte uit. “Toch voelt deze woning net heel open aan. Door de met elkaar verbonden ruimtes en de grote glaspartijen, ervaar je een subliem gevoel van vrijheid.”

Ook de vide tussen de keuken en de voorgevel, speelt daarin een belangrijke rol. Deze open ruimte zorgt voor extra natuurlijk licht in de keuken, maar creëert ook interactie tussen de boven- en de benedenverdieping. “Vanaf de bank aan de voorzijde van de keuken kan je contact maken met de bovenliggende zitruimte”, geeft De Boeck aan.

SHOOT 1498 3733
SHOOT 1498 3569

Groene tinten als rode draad

De bijzondere architectuur zit vol prachtige details. Toch onderscheidt deze herenwoning zich ook door een uitgepuurde inrichting. De eigenaars van het huis zijn niet toevallig twee notoire interieurliefhebbers. Drie jaar lang legden ze zich toe op hun zoektocht naar de juiste meubelen, materialen en kleuren. Moodboard na moodboard, tot alle elementen in elkaar vloeiden.

Wanneer je via het trapje de leefruimte binnenloopt, springt het opgewekte kleurenpalet meteen in het oog. Groen, okergeel en messing voeren er de boventoon. De bouwheren vonden hiervoor hun inspiratie bij het authentieke glasraam in de inkomhal. Een combinatie die wonderwel past bij het warme parket, de terrazzo en het carraramarmer van de trap.

SHOOT 1498 3442
SHOOT 1498 3753

Eenheid in materiaalkeuzes

Een tijdloos interieur, ontworpen door interieurspecialist Frank Tack, past helemaal in het plaatje. Lichte natuurtinten, hout en marmer werden gecombineerd met groene accenten. Andere blikvanger is opnieuw een prachtig glasraam, dat met veel liefde in zijn oude glorie werd hersteld.

Eenheid maakt schoonheid. Van de keuken tot de zitruimte en de slaapkamers: overal komen dezelfde materialen en kleuren terug. Heel bijzonder is de groene mortex, die zowel de master bedroom als de badkamer de sfeer van een luxueus hotel doet ademen. Een vijfsterrengevoel, precies wat de bouwheren vooraf in gedachten hadden.

SHOOT 1498 3679
“Bouw-iD toonde zich een waardevolle partner tijdens het hele project. Vanuit hun bouwtechnische expertise denken ze continu mee en brengen ze vindingrijke oplossingen aan. Daardoor krijg je als bouwheer meer mogelijkheden, zelfs bij een geïnventariseerde woning als deze. En voor de eigenaars was de renovatie daardoor een zorgeloze ervaring.”
SHOOT 1498 3812

Uitgedaagd door beperkingen

Een extra uitdaging bij deze renovatie, was dat het pand is geïnventariseerd door de dienst Monumentenzorg. Dat gaf de architect iets minder vrijheid, maar het leidde ook tot originele ideeën. “Een dakterras vooraan de woning was bijvoorbeeld niet toegelaten. Bouw-iD inspireerde ons tot een creatieve oplossing: grote veluxen die voor een echt binnen-buiten-gevoel zorgen.”

Het eindresultaat is een woning zoals je die nog nooit hebt gezien. Niet landelijk, noch modern. Een huis waarin elk puzzelstukje in elkaar past. Van de glas-in-lood-ramen en gerestaureerde muurschilderingen tot en met de verlichting. Details smelten samen tot een huis dat zich niet in één woord laat vatten, maar wel de persoonlijkheid van de bewoners weerspiegelt.

SHOOT 1498 3589
SHOOT 1498 3670

De details maken het droomhuis

Een kwalitatieve afwerking was voor de bouwheren het hoogste goed. Ook hier tellen de details. Bij een oude parketvloer bijvoorbeeld, is gepiep of gekraak nooit helemaal uit de lucht. “Op aanraden van Bouw-iD werd de houten roostering versterkt met zwaluwstaartprofielen. Het resultaat is een authentieke parketvloer die zo robuust is als die in een nieuwbouwwoning.”

“Bouw-iD streeft in alles wat het doet naar topkwaliteit”, vertelt De Boeck. “Deze graad van afwerking realiseren in een renovatieproject als dit is niet vanzelfsprekend. Samenwerken met een partner die mijn voorliefde voor kwaliteit deelt, voelt als een verademing. En wanneer het bouwproces voor iedereen zorgeloos verloopt, is er meer ruimte voor creatieve ideeën.”

SHOOT 1498 3692
SHOOT 1498 3539
SHOOT 1498 3523
SHOOT 1498 3724

Kom praten over uw project

Een geslaagd project, een gelukkige eigenaar en een tevreden architect. Dat is bouwen of renoveren met Bouw-iD. Hebt u interesse of droomt u van een bouwproject? Wij zijn er voor u. Deel uw ideeën met ons tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Stuur ons een bericht

Architecte: Miranda De Boeck
Fotografie: Claude Smekens