Dscf1638

Kevin Coryn en Tom Reyns wonen sinds twee jaar in een villa van Bouw-iD in Leupegem. Het koppel heeft een enorme passie voor wonen en interieur. Dat hun woning eruit springt, is een understatement. “Gelukkig vonden we een architect én een bouwfirma die volledig meegingen in ons verhaal.”

Een vijftal jaar geleden gingen Kevin en Tom haast elke week op zoek naar nieuwe inspiratie voor een eigen woning. Kevin vertelt meteen over een van hun meest memorabele uitstapjes: “Ergens in Oudenaarde werd een prachtige villa gebouwd. Strak, wit en modern. Eentje waar we allebei gek op waren. De architect van deze woning? Tom Mahieu. En hij bleek ook de eigenaar!”


Geen half werk

Met Mahieu zat het koppel meteen op de juiste golflengte. Kevin en Tom wilden heel graag een unieke villa, meteen afgewerkt tot in de details. De juiste ingesteldheid, vindt ook de architect. “Als je niet meteen alles tegelijk in orde brengt, ligt er vijf jaar later nog altijd een half afgewerkte oprit voor de deur”.

Kevin en Tom vielen als een blok voor de persoonlijke benadering en heldere visie van de architect. “We hadden al genoeg architecten ontmoet die ons vooral vertelden wat er niét kon, bij Tom Mahieu was het net omgekeerd. Al vanaf het eerste moment heeft hij ons geïnspireerd en fantastisch begeleid."

Samen gingen ze eerst op zoek naar een geschikt bouwperceel. “We hebben heel veel verkavelingen bezocht,” zucht Kevin, “maar geen enkele voldeed aan onze eisen.” Je moet niet alleen je eigen verwachtingen, maar ook de match tussen de locatie en de bouwvoorschriften vooraf goed aftoetsen, meent architect Mahieu. “Je bouwt immers een huis. Dat is niet alleen een grote investering, je brengt er ook het grootste deel van je leven in door. En dus moet het meteen goed zitten.”

De woning van Kevin en Tom is absoluut geen alledaagse woning. En hoe minder alledaags, hoe groter de meerwaarde van een goed gekozen bouwfirma.
Dscf1684
Vincent Foret 493419 Unsplash
Dscf1630

In alle openheid

In Leupegem, vlakbij Oudenaarde, vonden Kevin en Tom dan toch de ideale bouwgrond. Zo goed als in een natuurgebied en met een fantastisch uitzicht op de Vlaamse Ardennen. In die setting ging Mahieu graag aan de slag. “Wanneer je klanten open en transparant willen wonen, zijn grote ramen de ideale keuze”, vertelt hij. Toch begrijpen Kevin en Tom dat niet iedereen zo wil wonen: “Ook voor ons was het even wennen. Vroeger woonden we in een loft op de bovenste verdieping, nu zien we dagelijks heel wat passage. Toch voelt het als een compliment wanneer wandelaars van dichtbij komen kijken.”

Niets standaard

De opzet was om een zeer open en transparant huis te bouwen dat maximaal geniet van de omgeving, maar op een relatief compacte oppervlakte. “Niets is standaard aan ons huis”, vertelt bouwheer Tom. Zo bestaat de woning uit slechts enkele muren met één centrale kern met daarin een ingerichte keuken, ingemaakte opbergkasten en toegang tot de ruime kelder. Ook buiten is er weinig plaatsverlies. “De villa is omgeven door een oase aan ruimte en groen, en omdat we kozen voor een complexe, open woning, konden we een maximum aan buitenruimte behouden”, zegt architect Mahieu,.“Het stuk grond paste perfect bij het plan van de bouwheren.”

Dscf1717
Dscf1809

Het bouwproces was intensief, want Kevin en Tom zijn perfectionisten. “Of noem ons liever eeuwige twijfelaars. Dertig ritjes naar evenveel winkels zijn geen uitzondering, om dan vervolgens alleen een kraan te kopen”, lacht Tom.

Het koppel vraagt zich luidop af of ze hun architect niet te veel hebben lastiggevallen met onbenulligheden. Mahieu pareert met de glimlach: “Ik spreek liever over een unieke wisselwerking tussen bouwheer en architect.”

“Dat we samen 95 procent van onze ideeën hebben uitgevoerd, is een hele prestatie. Het resultaat mag er zijn: niet zomaar twee blokken op elkaar gestapeld, maar een woning met veel complexiteit. Als je weet wat we allemaal verwezenlijkt hebben, met duwen en trekken, proberen en ter plekke bijleren … Dan val je achterover. Dit is geen alledaagse woning. En hoe minder alledaags, hoe groter de meerwaarde van een goed gekozen bouwfirma.”

De juiste bouwfirma

Kevin en Tom vergeleken heel wat offertes, maar het is vooral de persoonlijke aanpak van Bouw-iD die voor hen het verschil heeft gemaakt. “Het gevoel zat meteen juist. We werden er nooit behandeld als een nummer. Opnieuw hadden we iemand gevonden die volledig meeging in ons verhaal.”

“Tom en ik werken allebei in de horeca en hebben lastige werkuren. Op die manier kunnen we overdag moeilijk een aanspreekpunt zijn voor hun aannemers. Net daarom wilden we met een bouwfirma werken”, vertelt Kevin. “Onze projectleider leidde het hele bouwproject in goede banen, was voortdurend bereikbaar en had steeds een pasklaar antwoord op onze vragen.”

Toch wilde het koppel nauw betrokken blijven bij het bouwproces, wat eerder atypisch is voor klanten van een bouwfirma. “Bouw-iD heeft alles versneld, ze gaven correct advies op de juiste momenten, maar we konden ook op hen rekenen bij eventuele problemen”, zegt bouwheer Tom. Enkel het sanitair van de villa werd zonder Bouw-iD gerealiseerd. “Daar hebben we achteraf een beetje spijt van gehad. Het is fijner als je één aanspreekpunt hebt wanneer iets defect is.”

Kevin en Tom waren de perfecte klanten. Daarom stak ik met plezier wat extra tijd en moeite in dit project. Deze woning was een echte uitdaging, maar we hebben ze afgewerkt zoals het hoort.
Collage
Dscf1659

Over de architect

In 2012 richtte Tom Mahieu zijn eigen architectenbureau op. Daarvoor werkte hij twaalf jaar in de reclamesector. Toch bleef architectuur zijn grote passie. “Voor het project van Tom en Kevin haalde ik alles uit de kast, want zij gaven hun vertrouwen aan iemand die toen nog relatief weinig had gebouwd.”

Mahieu zet graag zijn tanden in gedurfde projecten. “Ik ben misschien nog niet zo lang bezig, maar toch weet ik heel goed welke woningen ik wil en kan realiseren. Mijn projecten zijn allemaal op maat. En omdat een persoonlijke aanpak niet mag ontbreken, neem ik er ook mijn tijd voor.”

De woning in Leupegem neemt hij al te graag als maatstaf. “Deze specifieke en persoonlijke aanpak maakt mij gelukkig, want ik ben er van overtuigd dat je alleen op die manier de mooiste dingen creëert.”

Het is geen toeval dat de visie van Mahieu perfect aansluit bij die van Bouw-iD.

Bekijk hier meer beelden

Architect: Tom Mahieu
Fotografie:
PongPing Studio