Strakke architectuur onder een gloed van gezelligheid
Kijk binnen in de villa van Sylvie en Maarten en ontdek waarom ze voor Bouw-ID kozen.
Sylvie en Maarten wilden een ruim nest bouwen voor hun vijfkoppige gezin. Vandaag wonen ze in een energiezuinige villa die precies is gebouwd en ingericht zoals ze dat wilden: strak maar gezellig. Opnieuw een geslaagde entente tussen Bouw-iD en architect Piet Vermeulen.
Op deze verkaveling lag ooit een grote vijver en een park. Doorheen de jaren raakte het terrein echter steeds meer verloederd. Sylvie en Maarten zagen onmiddellijk het potentieel achter de wildernis en liet er hun droomhuis bouwen: een ruime en tijdloze villa met veel aandacht voor duurzaamheid.
Het koppel wilde niet zomaar een ruime woning bouwen, maar wel een gezellige thuis voor zichzelf en hun drie jonge kinderen. Een huis waarin geleefd mag worden en dat strakke lijnen combineert met een huiselijk, warm gevoel. Een plek waar ze rust en stilte kunnen vinden na een lange dag.
Een doordacht voortraject
Voor het ontwerp nam het koppel In-Out Architecture onder de arm, dat zowel het ruimtelijk ontwerp als het interieur van de woning voor zijn rekening nam. Na een aanbesteding en een intensief voortraject met drie partijen, kozen ze daarna voor Bouw-iD als bouwpartner. Een keuze op verstand én op gevoel.
Een uitdagende verkaveling
“Omdat er op het perceel vroeger een vijver lag, telde de bouwplaats veel grote niveauverschillen”, duidt architect Piet Vermeulen. “Ook de wildgroei van struiken en bomen maakte het niet altijd makkelijk om je op volledig in te leven in het perceel en op voorhand de lichtinval correct in te schatten.”
Een andere uitdaging was het karrenspoor. Dat kronkelt langs de woning en is ook de toegangsweg voor de verderop gelegen villa’s in het woonpark. “Daar kan je niet zomaar een kraan opstellen of vrachtwagens doorheen sturen. Om dat te coördineren, was de ervaring van Bouw-iD van goudwaarde”, vertelt hij.
“Omdat er op het perceel vroeger een vijver lag, telde de bouwplaats veel grote niveauverschillen, ook de wildgroei van struiken en bomen maakte het niet altijd makkelijk om je op volledig in te leven in het perceel en op voorhand de lichtinval correct in te schatten.” - Architect Piet Vermeulen
Een speels en tijdloos ontwerp
Kenmerkend voor het ontwerp van deze woning is het volumespel van vlakken, schaduwen en texturen, dat doorheen de dag voortdurend evolueert. “De materiaalkeuzes werden bepaald door de context”, vertelt Piet. Door de persoonlijkheid van de bewoners, maar ook door het karakter van de locatie”.
De keuze viel op een lichte, natuurlijke gevelsteen met een gedetailleerde textuur die voor een tikje complexiteit zorgt. Een uitstekende match met de houtpartijen en de kleiklinkers van de oprit. Die steen loopt via de schouw in een rechte lijn door tot in de leefruimte. Een gevoel van eenheid overvalt je.
Huiselijkheid als een topprioriteit
Het huiselijke en kindvriendelijke gevoel komt overal in de woning terug. In de leefkeuken is niet alleen ruim plaats om te koken en te genieten van wat op tafel komt, maar ook voor de kinderen om spelletjes te spelen. Bovendien geniet je er mee van de gezelligheid van de doorkijkhaard in de woonkamer.
Ondanks het vrij strakke interieur, krijg je nooit het gevoel dat je dat de woning de klok rond opgeruimd hoeft te zijn om tot zijn recht te komen. Precies daaraan werd in het ontwerp veel aandacht besteed. Ook met opgeplooide kleren of kinderspullen op de kasten blijft de vormgeving mooi overeind.
Ruimtelijke beleving als leitmotiv
“Mijn handelsmerk als architect? Voor mij telt vooral de ruimtelijke beleving, de relatie tussen binnen en buiten, en de juiste schaalgrootte”, vertelt Piet Vermeulen. “Het liefst wil ik een gevoel van privacy maar ook van openheid creëren. Die oefening kwam ook bij dit project zeer sterk aan bod”.
En of het gezin binnen volop kan genieten van de omgeving. In een zitnis gericht op het oosten geniet je ‘s morgens van een koffie, genietend van groen en het ochtendzonnetje. Vanuit het bureau beleef je de voortuin, vanuit de ramen in de woonkamer krijg je telkens een nieuwe blik op de achtertuin.
“Mijn handelsmerk als architect? Voor mij telt vooral de ruimtelijke beleving, de relatie tussen binnen en buiten, en de juiste schaalgrootte” - Architect Piet Vermeulen
Een woning afgestemd op het gezin
Drie jonge kinderen in huis, dat vraagt om veel praktische organisatie. Schoenen of jassen aan- en uitdoen, boekentassen verzamelen, de kinderspullen netjes opbergen, … Die gezinsorganisatie maakte ook deel uit van het hele ontwerpproces. Van de keuken tot de mudroom of de nachthal.
De kasten voor de spullen van de kinderen werden bewust op de hal boven geplaatst. Op die manier zijn ze ook toegankelijk voor de ouders wanneer de kinderen in bed liggen. In de kast zit zelfs een ingebouwde wasmand, die makkelijk naar de wasruimte kan gedragen worden.”
Het design van de badkamers is sober, rustgevend en functioneel. Net als in de keuken, koos het koppel voor een stijlvolle en onderhoudsvriendelijke keramische vloer. Naast het ligbad staat een meubel waarop je vlot je kousen aan- en uitdoet. Allemaal praktische zaken die het koppel belangrijk vond.
Altijd een plek om tot rust te komen
Naast het huiselijke aspect, was er nog een duidelijke rode draad doorheen het project: de zoektocht naar efficiënte oplossingen voor een gedempte akoestiek. Niet altijd een evidente klus in een moderne woning. Het koppel koos voor een houten parketvloer, stevige deuren en dito afdichtingen.
De leefruimte is voorzien van een flexibel gordijnsysteem, waardoor je de ruimte kan afsluiten van de keuken en een intieme cocon creëren. Houten schappen en legplankjes breken de geluidsgolven. Ook de textuur en het reliëf van de schouw in gevelsteen helpen mee om decibels te absorberen.
De master bedroom op de eerste verdieping werd ingetekend op het einde van de gang, met de dressing als een akoestische buffer. De architect slaagde er zo in om een zalig rustpunt te creëren. De beleving van de tuin maakt het plaatje af. Ander leuk detail is het elegante retourmuurtje.
Ruime villa, kleine ecologische voetafdruk
De woning van Sylvie en Maarten moest strak, gezellig en praktisch zijn, maar ook energie-efficiënt. Geen sinecure voor een omvangrijke villa met onder meer een grote leefruimte en keuken, een thuiskantoor, een mudroom, vijf ruime slaapkamers, een dressing, twee badkamers, plus nog een wasruimte.
Toch slaagde de architect erin om met enkele doordachte ingrepen een zeer mooi E-peil te realiseren. Het volume van de woning hield hij zo compact mogelijk. Glaspartijen werden afgewisseld met maximale muuroppervlakken. Daarnaast tekende hij geothermische verwarming en een ventilatiesysteem in.
Van denkwerk naar creatieve oplossingen
Architect Piet vond ook nog andere creatieve oplossingen. Door de twee badkamers op de bovenverdieping aan elkaar te doen palen, maken ze gebruik van hetzelfde circuit, met daaronder de technieken. Op die manier is er een heel compact verloop, zelfs in een zeer ruime woning als deze.
Tot slot werd er bewust geen airconditioning geplaatst. Wel kwamen er vaste raamluifels die de woning in de zomer beschermen tegen de hitte, maar ook in de winter veel licht doorlaten. Dat lichtrijke gevoel wordt versterkt door het rustgevende witte interieur, afgewisseld met de warme, huiselijke houttinten.
Terugblik op een zorgeloze bouwbelevenis
De samenwerking tussen Piet Vermeulen en Bouw-iD gaat al vijftien jaar terug. “Vroeger werkte ik alleen met aparte aannemers. Tot ik kennismaakte met Bouw-iD. Ze zijn heel klantgericht en denken altijd in oplossingen. Om het beste resultaat te behalen, maar ook om alles binnen het budget te houden.”
Dat beamen ook Sylvie en Maarten, die tevreden terugblikken op hun belevenis: “Bouw-iD gaf ons op de zekerheid dat de werken goed werden uitgevoerd, ook wanneer we zelf geen tijd hadden om alles mee op te volgen. Die ontzorgende aanpak was voor ons een enorme luxe”.
“Ook door de nazorg onderscheidt Bouw-iD zich”, besluit de architect. Ze nemen altijd hun verantwoordelijkheid. Kleine werkjes in de nazorgfase blijven bijvoorbeeld nooit liggen. Denk aan het finetunen van de technieken of een kleine technische bijsturing. Je kan als klant altijd op hen blijven rekenen.” - Architect Piet Vermeulen
Bouw- of verbouwplannen?
Kom praten!
Sta je op het punt om te bouwen of verbouwen en zoek je een aannemer? Plan een afspraak in en we bekijken samen hoe we elkaar kunnen helpen.