Bouw-iD x architect Dries Bonamie
De fijne babbel met architect Dries Bonamie
Wie een woning bouwt of renoveert, stapt naar een bouwbedrijf, of gaat op zoek naar een architect. Beide partners zijn essentieel. En als zij onderling vlot samenwerken, dan zorgt dat voor prachtige projecten. Zo werkt Bouw-iD al jaren samen met verschillende architecten, met wie zij telkens niet alleen mooie bouwwerken opleveren, maar ook duurzame professionele relaties hebben opgebouwd. In dit eerste deel van een reeks portretten, zet Bouw-iD graag deze samenwerkingen in de kijker. Om de lezer achter de schermen te laten kijken, en te laten ontdekken wie de mensen zijn achter de architectuur van hun bouw- en renovatieprojecten. De fijne babbel met architect Dries Bonamie was het startschot van dit verhaal.
Wie is Dries Bonamie?
Mijn carrière startte in 1999, 22 jaar geleden. Na mijn studies architectuur aan Sint-Lucas combineerde ik de twee jaar durende stage met een postgraduaat Monumenten- en Landschapszorg in Antwerpen, en met mijn eerste projecten in de praktijk. Doorheen de jaren kreeg ik meer en meer opdrachten in de niche van renovatie en restauratie. Een van mijn eerste projecten was de restauratie van een neogotische grafkapel in Beernem, en nadien mocht ik de ambitieuze restauratie van een laatmiddeleeuws landgoed in Oostkamp behartigen. Bij dat project bleek de hechte band tussen restauratie, interieur en landschapsarchitectuur een onlosmakelijk takenpakket te zijn dat bij voorkeur vanuit hetzelfde potlood vorm gegeven wordt. Zo ben ik steeds verder geëvolueerd naar particuliere restauratie, waarbij ik mijn oog voor authentieke esthetiek steeds verder heb kunnen laten ontwikkelen.
Wat is uw visie in architectuur?
Ik heb altijd een voorliefde gehad voor historische gebouwen en authentieke materialen. Die bestaande elementen betrekken we verregaand in de voorstudie voor onze plannen. Ze bepalen de keuze van de materialen, de kleuren, de texturen, enzovoort. Dat proces neemt soms enkele maanden in beslag, maar zorgt dat de ziel van een gebouw bewaard kan blijven. Het verzoenen van het authentieke met het hedendaagse is onze uitdaging. Elke beslissing passeert mijn ogen, maar ik heb gelukkig een uitzonderlijk team van medewerkers die hetzelfde gevoel en liefde voor esthetiek hebben.
“Elke beslissing passeert mijn ogen, maar ik heb gelukkig een uitzonderlijk team van medewerkers die hetzelfde gevoel en liefde voor esthetiek hebben.” - Architect Dries Bonamie
Hoe is de samenwerking met Bouw-ID ontstaan?
De eerste samenwerking was de renovatie en herbestemming van een hoevesite. Het was nieuw voor mij dat een klant via een bouwbedrijf bij mij terecht kwam, maar de samenwerking is altijd erg vlot verlopen omdat er goede afspraken werden gemaakt. Zowel voor de praktische uitvoering als in de communicatie. Aan elk plan hangt onze juridische en technische aansprakelijkheid vast, dus een goede verstandhouding is van groot belang. Dit evenwicht is met Bouw-ID altijd vlot verlopen.
In deze reportage zien we de beelden van een renovatie in Rollegem, in samenwerking met Bouw-iD. Waarover ging dit project?
Dit project was de renovatie van een 19e-eeuwse hoeve. De schuur die ingeschreven staat op de Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed had een prachtige bakstenen- en balkenstructuur, en typerende deuropeningen die we moesten behouden. De opdrachtgever verkoos de schuur boven de bestaande woning om er zich te vestigen omwille van de authentieke vormgeving van het gebouw. Het resultaat is het concept van een barn-house geworden. We hebben een mooie dialoog kunnen creëren tussen de omgeving en het bouwwerk zelf. Als je de architectuur naar de buitenomgeving kan doortrekken, kan je zorgen voor een ultieme beleving van de architectuur.
Botste u vaak op limieten door de inschrijving van de schuur in de Inventaris?
De graad van impliciete of expliciete bescherming zorgt vaak voor een evenwichtsoefening. In deze renovatie was dat bijvoorbeeld het verplichte behoud van de bestaande openingen in de gevels van de schuur, iets wat we ons los van de opgelegde eis ook zouden tot doel stellen trouwens. Maar als de aanpassingen en het oud/nieuw-verhaal coherent, en historisch verantwoord zijn, is er voldoende plaats voor creativiteit. Om het karakter van het gebouw te verzoenen met de hedendaagse veranderingen, moet je bepaalde elementen van een gebouw terug in zijn originele toestand brengen. Zo krijg je een mooi contrast tussen de oorspronkelijke en de hedendaagse architectuur. Er voor zorgen dat die aanpassingen binnen 100 jaar nog juist ogen, is wat ons werk zo uitdagend maakt.
“Om het karakter van het gebouw te verzoenen met de hedendaagse veranderingen, moet je bepaalde elementen van een gebouw terug in zijn originele toestand brengen. Zo krijg je een mooi contrast tussen de oorspronkelijke en de hedendaagse architectuur.” - Architect Dries Bonamie
Hoe is uw liefde voor renovatie en restauratie ontstaan?
Mijn liefde voor de 19e -eeuwse esthetiek heb ik kunnen laten ontwikkelen tijdens mijn stageperiode. De manier van ontwerpen met oog voor de kleinste details heb ik daar meegekregen. Verder ben ik al altijd al erg visueel ingesteld. De Franse architectuur uit de 18e en 19e eeuw, voedt mij nog steeds enorm. Als we met het gezin in het oude stadsgedeelte van Aix-En-Provence wandelen, gebeurt het vaak dat mijn gezin me er af en toe kwijt geraakt. Ook steden zoals Bordeaux en Parijs zijn prachtige plekken die inspirerend werken. Maar evengoed kan het pure, robuuste middeleeuwse minimalisme uit de Franse Gascogne met bijhorende landschap mij bijzonder ontroeren en voeden. Niet-stedelijke sites zoals kastelen, landhuizen, boerderijen, tuinen, drevenpatronen en gecultiveerde aansluitende landschappen behoren tot mijn favoriete muses.
Hoe verloopt de start van een nieuw project?
Het zoeken naar ideeën verloopt meestal puur gevoelsmatig en intuïtief. Voor het ontwikkelen van een renovatieproject hebben we met ons team door de jaren heen een zekere gevoeligheid ontwikkeld om de authentieke elementen uit een groter geheel te filteren, waar je meteen mee aan de slag kan voor een ontwerp. Daarnaast is het ook belangrijk dat er een goeie klik is met de klant. Onze klanten zijn meestal mensen die liefde en appreciatie hebben voor het historische karakter van een gebouw en schoonheid belangrijk vinden. Met de juiste klik kan je heel ver gaan en afwerken tot in de kleinste details. Nadien een plan uitvoeren met de juiste gepassioneerde vakmensen, zorgt voor mooie resultaten, en des te meer voldoening.
Waar bent u momenteel mee bezig?
We hebben diverse projecten lopende, gaande van klein tot groot, maar steeds in de particuliere sector. Ons actieterrein concentreert zich vooral in de Knokse regio en over de thuisbasis (Beernem) heen naar de Vlaamse Ardennen toe en met enkele projecten in Brussel, Antwerpen, Zeeuws-Vlaanderen en Frankrijk.
Bouw- of verbouwplannen?
Kom praten!
Sta je op het punt om te bouwen of verbouwen en zoek je een aannemer? Plan een afspraak in en we bekijken samen hoe we elkaar kunnen helpen.