Al bijna 15 jaar bouwen we letterlijk aan de toekomst van onze klanten. Toch is er geen ontkennen aan: als bedrijf moeten we ook andere stenen verleggen. Ook wij moeten en willen bouwen aan de toekomst van onze planeet. En dus planten we vanaf nu niet enkel stenen, maar ook bomen neer.

In een wereld waar 65% van de biodiversiteit op amper 50 jaar verloren is gegaan, kunnen we niet langer stilzitten en toekijken. Ja, als bouwbedrijf willen we blijven bouwen. Daar moeten we eerlijk in zijn. Maar voor wat hoort wat. Het is onze verantwoordelijkheid om mee een verschil te maken, daar waar dat écht nodig is.

Daarom zochten en vonden we in Go Forest een partner die ons de weg kon wijzen. Samen bouwen we aan de herbebossing van het Amazonewoud, in de Peruviaanse regio Tambopata. Grootschalige ontbossing en bosbranden ontnemen er niet alleen voedsel van dieren en mensen, ze doen ook onnodig veel CO2 vrijkomen. De herbebossing van het Amazonewoud is dan ook cruciaal voor de plaatselijke fauna en flora, lokale gemeenschappen én onze planeet.

Bouw Id meets Go Forest 2 By Chess Bonte

Sociale bosbouw

Go Forest werkt nauw samen met een partner die al 15 jaar ervaring heeft in herbebossing: Camino Verde, die verder kijkt dan herbebossing alleen. Zo verzorgt Camino Verde opleidingen aan kleine boeren rond duurzaam bosbeheer en helpt ze hen bij de productie van bosbijproducten. Daardoor kan de lokale bevolking ook de levenskwaliteit van hun gezinnen en gemeenschappen verbeteren. Daarnaast worden de boeren die de bomen planten en verzorgen ook eerlijk betaald voor hun werk.

“Door de jaren heen realiseerde ik met Bouw-iD verschillende bouwprojecten. Ook over dit leuke project was ik meteen enthousiast. Nieuwe bomen planten: daar kan je alleen volledig achter staan. Ze vertragen de klimaatverandering én zorgen voor broodnodige biodiversiteit. Leuk om te zien dat hun ecologische project een zo groot mogelijke globale impact wil creëren, maar ook lokaal het verschil kan maken. Ik kijk er naar uit om het project te volgen!”

Wat doen we concreet?

Allemaal goed en wel, die herbebossing, maar hoe zorgen we dat elke ‘steen’ die we verleggen ook tastbaar is? Met andere woorden, wat doen we nu concreet? Simpel: voor elke 10 vierkante meter bebouwde grondoppervlakte planten we één boom in Peru, met de hulp van Go Forest. Intussen staat de teller al op 500 bomen, die binnenkort officieel een plaats krijgen in het woud. De zaadjes krijgen immers eerst 6 maanden de tijd om te kiemen en te groeien, tot ze sterk genoeg zijn om op eigen kracht te overleven in de natuur.

Wetende dat één boom over 20 jaar gemiddeld 25 kilogram CO2 per jaar uit de lucht haalt, zitten we met 500 bomen al aan 12 500 kilogram per jaar. Dat is 1,5 keer de hoeveelheid CO2 die de gemiddelde Europeaan jaarlijks uitstoot! Ofwel: een kleine stap vooruit, op weg naar een betere toekomst voor onze aarde.

“Elke gebouwde woning heeft een impact op het milieu en de omgeving. Als bouwbedrijf willen we daarom de volgende stap zetten naar duurzaam, ecologisch of zelfs circulair bouwen. Het project van Go Forest herinnert ons elke dag aan dat doel. Voor elke 10m2 in Vlaanderen bebouwde grond planten we één boom in Peru. Op die manier creëren de bomen maximale toegevoegde waarde in de strijd tegen de opwarming van het klimaat.”
Bouw Id meets Go Forest 1 By Chess Bonte

Meer weten over dit project

Heb je een vraag over onze samenwerking met Go Forest? Contacteer ons gerust. We geven graag wat extra uitleg. Het project ook ondersteunen? Dat kan via → goforest.be.